Wie zijn wij?

Dansschool ModèstoDûns Friesland

De geschiedenis van het jazzdansen is terug te leiden naar het New York van de jaren ’60 als een afsplitsing van het klassiek ballet. Door de inmenging van moderne muziekstromingen groeit de jazzdans uit tot een van de bekendst danssoort in de competitieve scene. Jaarlijks zijn er dan ook talloze danswedstrijden met het jazzdansen als kernelement. De stijl heeft zich afgelopen jaren sterk ontwikkeld en is uitgebreid. Het is enorm populair onder jongeren en wordt zelfs gezien als de meest gevraagde danssoort in ons land en ver over de grens.

Geschiedenis ModèstoDûns:

  • 2011 Start eerste selectiegroep 16 jaar en ouder
  • 2013 Officiële status dansvereniging ModèstoDûns Friesland
  • 2016 Start breedtesport dans
  • 2019 Gebruik nieuwe danszaal in de Molkfabryk te Burgum
  • 2021 Gebruik nieuwe danszaal in de Nije Westermar te Burgum

De oprichting van ModèstoDûns komt tot stand door het samenbrengen van de trainsters Roaitske Slofstra en Ellen van Bruggen. Beide trainsters geven al jaren les en gaan hun expertise bundelen. Jazzdans Friesland staat plotseling op het podium van landelijke kampioenschappen. Sinds de oprichting van ModèstoDûns is er jaarlijks een team te bewonderen op het Nederlands kampioenschap in Ahoy te Rotterdam, een unieke prestatie.

Waar de vereniging begonnen is met één prestatieteam jazzdans van 12 leden telt de vereniging nu anno 2020, 150 leden en 9 dansdocenten.

Acht Selectieteams in de leeftijd van 8-30 jaar, acht recreatiegroepen waarvan het jongste lid 2 jaar is, een Urban danceteam en sinds februari een musicalclass die op vrijdag 5 juni hun eerste voorstelling geeft in de Molkfabryk.

Competitief:
De selectieteams van ModèstoDûns richten zich op een aantal wedstrijden en optredens per jaar. Het Friese kampioenschap in januari is voor ons de start van het wedstrijdseizoen. Daarna gaan we naar de voorrondes van het NK Jazzdans.

Naast de wedstrijden laat ModèstoDûns zich graag zien op verschillende podia en verzorgen dansoptredens. De dansers van ModèstoDûns lenen zich ook voor promotie van dans en zijn voor verschillende activiteiten beschikbaar.

Eens per twee jaar verzorgen wij een eigen theatershow waar alle leden vanaf 6 jaar een eigen choreografie laten zien en we behoorlijk uitpakken met gasten, gastchoreografen, zangtalenten, lichtshow en kostuums.

Recreatief:
Sinds 2016 biedt ModèstoDûns de breedtesport dans aan en al gauw groeit de vereniging uit tot een middelgrote club waarbij alle dansers vanaf 2 jaar een plek kunnen vinden in een dansteam op zijn/haar eigen niveau. De recreatieteams van ModèstoDûns vanaf groep 4 doen jaarlijks mee aan de Friese Kampioenschappen en daarnaast is er jaarlijks een optreden op een podium in een bepaald thema.

Activiteiten:
ModèstoDûns heeft een activiteitencommissie die zorgt voor de nevenactiviteiten. Dit zijn activiteiten die naast de reguliere lessen leerzaam en leuk kunnen zijn. Op deze manier proberen we binnen de vereniging de onderlinge contacten en de eenheid van de vereniging te bevorderen. Onder de nevenactiviteiten vallen o.a. het dansweekend, kerstgala, de Poiesz-sponsoractie, filmavond, buiten optredens.