Wat is jazzdans?

Jazzdans is een type dans dat zich vooral baseert op het klassiek ballet, zij het met invloeden van moderne stromingen zoals rock, hiphop en jazz. Het is een van de meest gevraagde en aangeleerde danssoorten die tevens enorm populair is bij jongeren. Vooral in de Verenigde Staten komt deze vorm van dansen sterk naar voren in tal van festiviteiten en evenementen. Een deel van de geschiedenis van jazzdans is dan ook terug te vinden in New York. De exacte oorsprong of het ontstaan van dit type dans is voor velen een groot mysterie. Men schat in dat dit omstreeks de jaren 60-70 op gang is gekomen als een afsplitsing van het klassiek ballet op de modernere muziekstromingen. Jazzdans is dan ook een van de iets bekendere danssoorten in de competitieve scene. Ieder jaar opnieuw zijn er talloze danswedstrijden die het jazzdansen als kernelement bevatten.

DSC_0052

De stijl van jazzdans kenmerkt zich door het mengen van de klassiekere danspasjes en bewegingen met grepen uit tal van andere dansstijlen. Zo vindt men veel dansbewegingen terug vanuit het klassieke ballet, waarop jazzdans zich dan ook sterk baseert (men kan Jazzdans ook terugvinden onder de noemer Jazzballet) maar zijn er verder ook verschillende pasjes overgenomen uit de iets modernere dansstijlen. Het is dan ook een stijl die zich al jaren lang ontwikkelt en uitbreidt, men kan zelf altijd proberen danspasjes toe te voegen aan het bestaande assortiment om zo tot nog uniekere dansen te komen. Het is vooral in Nederland een bekende en vaak gevraagde danssoort, die tevens ook in België begint op te komen.

Jazzdans is niet alleen mooi om naar te kijken, het is ook een wedstrijdsport. In de video ‘Wat is dans? op Gymsport TV legt de KNGU uit wat jazzdans precies inhoud, en hoe de jury dansonderdelen tijdens wedstrijden beoordeelt en tot een puntentotaal komt. (bron: KNGU Jazzdans)

Deel dit: