Geschiedenis van ModèstoDûns

In het kort
Een Friese jazzdansvereniging onder de naam ‘ModèstoDûns’. Een initiatief van de gepassioneerde jazzdanstrainsters Roaitske Slofstra en Ellen van Bruggen. Hun ambitie is om met talentvolle meiden en groepen vanaf september 2011 selectiegroepen in de jazzdans te starten en daarmee op hoog niveau mee tedoen aan wedstrijden. Hoe gaan ze dat doen?

Introductie
Vanaf 2009 is het verschillende jazzdansgroepen uit Friesland gelukt om zich te plaatsen voor het NK Jazzdans in de C-categorie. Dat is een unieke prestatie aangezien het voor 2009 lang geleden was dat Friesland op het landelijke niveau meedraaide. Maar we willen meer! Als we het op C-niveau kunnen, waarom dan niet in de B- of de A-categorie?
Voorgaande jaren
Met de oprichting van ModèstoDûns komen we een stap in de goede richting. ModèstoDûns begon in het seizoen 2011/2012 met 1 groep op B niveau, zij behaalden dat seizoen een prachtige 2e plaats op het NK. In het seizoen daarop kwam er een groep bij op C-niveau en beide groepen behaalden het NK, de B-groep werd 3e en de nieuwe C-groep werd meteen kampioen! In het seizoen van 2013/2014 gingen beide groepen een niveau omhoog en werd er ook weer met een nieuwe C-groep gestart. Alle drie groepen behaalden opnieuw het NK en de groep in de B-categorie werd maar liefst 3e. Afgelopen seizoen zelfs een 4e groep, maar nu 3 in de B-categorie en 1 in de A-categorie.
Auditie
Elke danser doet een auditie voordat hij/zij wordt toegelaten bij ModèstoDûns. Een auditie is een leuke uitdaging voor dansers. Het is een auditie waarin door of door een gastdocent wordt lesgegeven. Wie nodigen onafhankelijke danskenners uit om voor ons een selectie te maken. Elk jaar doet een lid ook opnieuw auditie voor het volgende seizoen. De audities vinden 1x per jaar plaats rond April.
Eigen vereniging
De regels van de KNGU schrijven voor dat een danser maar met één vereniging mag deelnemen aan de jazzdanswedstrijden. Dit houdt dus in dat een danser van ModèstoDûns niet meer met haar/zijn eigen vereniging met wedstrijden mee mag dansen. Dit is een nadeel. Toch is het in het belang van de danser om verder te groeien en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het blijven combineren van het dansen bij twee dansscholen/verenigingen is iets wat wij absoluut steunen. 
DSC_6425Wie mogen er mee dansen?
Alle dansers die in het nieuwe seizoen de leeftijd van 9 jaar of ouder hebben kunnen bij ons auditie komen doen. Zij zullen worden beoordeeld op hun techniek, dansuitstraling en leersnelheid.
Wie zijn de docenten?Ellen van Bruggen
Woonachtig in Burgum en ruim 25 jaar ervaring als dansdocent. Gewerkt binnen verschillende verenigingen. Opleiding CIOS dansklas en Opleiding Instructor Dans diploma behaald in juni 2015 te Eindhoven
Roaitske Slofstra
Woonachtig in Goutum en ruim 25 jaar ervaring als dansdocent en choreograaf/regisseuse van zangkoren. Lesgegeven op MBO-dansopleiding. Opleiding CIOS dansklas.  

 

Deel dit: